onsdag 17 februari 2010

Digitalt läxförhör


7a jobbar har jobbat med värmelära i no. Utvärdering avslutades med ett digitalt prov som visas här. De fick även använda en "fusklapp" som de hade förberett tidigare under veckan. De fick använda 1/4 dels A4 papper. Tanken med den var att lura eleverna på kunskap. Vem har inte haft en fusklapp där man skrivit upp de viktigaste sakerna och haft den i fickan men inte behövt använda den? En viktig sak var också att eleverna själva fick besluta vad som är viktigt att kunna. Frågorna var av en ganska öppen typ och mer förståelse än fakta.

måndag 8 februari 2010

Teknik eller Pedagogik?




Vi har diskuterat en del om de om fyra ringar för inlärning. Teknik, pedagogik, kunskapsinnehåll och ledarskap. På vår första träffa på tänk vidare fick vi göra en självskattningdiagram för hur dessa fyra ben påverkar dig i undervisningen. Då visst jag inte riktigt vad jag tyckte inte mer än att tekniken tar en del tid ifrån undervisningen. Man tar en del tid ifrån de andra ringarna framförallt kunskap i och med att man inte hinner med alla saker. Just nu tänker jag att det får ta lite längre tid i början och att jag hämtar hem det senare under tiden i skolan. Förut kände jag också att jag måste behärska tekniken före eleverna men nu känner jag att tekniken får träda tillbaka lite och låta eleverna utforska tekniken själva. De är mycket snabbare på att ta sig an ny teknik och hitta lösningar. Dessutom blir klassen och eleverna en resurs för tekniken. Jag lär mig också och får ju fortbildning i IT teknik hela tiden. Visst är det bra?

fredag 5 februari 2010

Redovisa labb med Imovie

Elevexpempel

Eleverna i 7an jobbar med värme i no. När de gjorde en laboration om vad som händer med luft när den blir varm fick de redovisa detta med en film. Pratade en hel del om hur man ska få fram utförande, resultat och slutsats genom att göra en film. De kom fram till att det var viktigt att använda både text och sin egen röst för att detta ska framgå i filmen. Problemet som de skulle ta reda på var Tar varm luft större plats än kall luft. De fick fria händer att komma på ett sätt att lösa problemet. Här kommer ett expempel.....

måndag 1 februari 2010

Skype på Apel


Apelskolan hade två montrar på årets mattebiennal. Mattemarknaden och datorer i matematiken. Under fredagen tog elever och Sverre över montern och körde via Skype direkt från Apelskolan i Ullared. Fräck teknik som eleverna använder. Lite svårare hade nog mattelärarna om var på mässan. De var lite blyga och skeptiska till dialog och samtal med ny teknik. Här hade de chansen att träffa eleverna och fråga direkt. Detta kan nog utvecklas till nästa år. Matte med 1-1 datorer.